Receptek.
Téli saláták
Virslis-hagymás babsaláta
Csöpögtessünk le 1 doboz babkonzervet (pld vörösbabot) és keverjük
össze a felaprított lilahagymával. Sózzuk, borsozzuk, locsoljuk meg 1/2
evőkanál fehérborecettel és egy evőkanál olívaolajjal, adjuk hozzá a
felkarikázott 2 pár főtt virslit. Ha csípősre akarjuk plusz chili
paprikát karikázzunk rá.
Zeller saláta
Két fej zellert megtisztítunk, vékony hasábokra vágjuk és pár percig
enyhén ecetes, sós vízben főzzük. Leszűrjük és elkeverjük 2db hasonló
formájú vágott almával, 10db apróra vágott dióbéllel. Összedolgozzuk
egy doboz kefírrel és néhány órára hűtőbe tesszük.
Tálaláskor egy db rokfort sajtot reszelünk rá.
Téli
virslisaláta
30dkg hordós savanyú káposztát kinyomkodunk, ha túl savanyú átmossuk.
Rövidebb szálakra vágjuk.
Összekeverjük 3db karikára vágott ecetes uborkával, 25 dk
megtisztított, kockára vágott almával, 3 pár felszeletelt virslivel és
egy megtisztított, reszelt sárgarépával. Leöntjük 2 joghúrttal hígított
majonézzel.
Farsangi fánkok
Pampuska(szalagos fánk)
Hozzávalók: 50 dkg liszt
1 dl + 2-3 dl tej
4 dkg élesztő
5 dkg cukor
5 tojássárgája
6 dkg olvasztott vaj vagy Ráma
olaj a sütéshez
Elkészítés:
A lisztet mély tálba szitáljuk, 1 dl tejet
meglangyosítunk,belemorzsoljuk az élesztőt,beleszórjuk a cukrot és
kb.15 percig pihentetjük,amíg felfut.A liszt közepébe mélyedést
nyomunk,beleöntjük az élesztős tejet,hozzáadjuk a tojások sárgáját,a
vajat,egy csipet sót és még annyi tejet(2-3 dl),hogy lágy tésztát
kapjunk.Hólyagosra kikeverjük,letakarjuk és meleg helyen kb.30 percig
kelesztjük,amíg a tészta a duplájára dagad.Lisztezett deszkán ujjnyi
vastagra nyújtjuk a tésztát és 5-6 cm-es átmérőjű szaggatóval
kiszaggatjuk.A fánkokat 20 percig pihentetjük.Bőséges olajat
forrósítunk, a fánkokat középen kissé benyomjuk és kis adagokban
kisütjük.Az első oldalukat lefedve kb.3-4 percig,majd megfordítjuk őket
és fedő nélkül további 1-2 percig sütjük.Lekvárral,porcukorral kínáljuk.
Császárfánk(Ischli fánk
Hozzávalók: 25 dkg vaj vagy Ráma
35 dkg liszt
1 csomag sütőpor
25 dkg porcukor
15 dkg őrölt mandula (lehet dió is)
2 evőkanál rum
1 csomag vanília cukor
Valamint: baracklekvár,olaj,csokoládé
Elkészítés: A hozzávalókat összedolgozzuk,vékonyra nyújtjuk,pohárral kiszaggatjuk és forró olajban kisütjük.
Sütés után kettesével összeragasztjuk
baracklekvárral és a tetejét csokiba mártjuk.
Mandulalikőrös-fahéjas fánk
Hozzávalók: 1 kg liszt
6 dkg élesztő
fahéj,csipetnyi só
1 dl mandulalikőr
10 dkg vaj vagy Ráma
10 dkg porcukor
4 db tojás sárgája
6 dl tej
Valamint: olaj a
sütéshez,baracklekvár,porcukor a tálaláshoz.
Elkészítés: 2 dl
langyos tejben elkeverjük a porcukrot,majd felfuttatjuk az
élesztőt.Összedolgozzuk a tészta hozzávalóit,hozzáadva a maradék 4 dl
tejet.Addig dolgozzuk, míg teljesen sima,kicsit hólyagos tésztát nem
kapunk.Hagyjuk kelni,majd átdolgozzuk,ismét hagyjuk kelni.Lisztezett
felületen kinyújtjuk 1-2 cm vastagra,üvegpohárral kiszaggatjuk.A formák
közepét újjal összenyomjuk,forró, de nem túl sok olajban
kisütjük.Lekvárral és porcukorral szórva tálaljuk.
Forgácsfánk - Csöröge
Hozzávalók: 40 dkg finomliszt
2 csapott evőkanál kristálycukor
5 tojássárgája
8 dkg vaj,csipet só
0,5 dl rum,1 dl tejföl
Sütéshez: olaj - szóráshoz: porcukor - tálaláshoz: lekvárok
Elkészítés:
*A
lisztet a vajjal elmorzsoljuk,majd a többi hozzávalóval alaposan
összegyúrjuk.Két részre osztjuk és letakarva legalább 1 órára hűtőbe
tesszük.
*Enyhén lisztezett deszkán 2 mm vastagra nyújtjuk és
derelyemetszővel 10 cm hosszú,4-5 cm széles lapokra vágjuk,középen
hosszában 5-6 cm-re bevágjuk.
*Ezen a nyíláson a tészta rövidebb
végét átbújtatjuk,azaz mint egy masnit áthúzzuk.Minden tésztát így
előkészítjük, majd jöhet a sütés.
*Forró olajban,közepes lángon oldalanként 2-2 perc alatt pirosra sütjük a fánkokat.
Szalvétára szedve lecsöpögtetjük,vaníliás porcukorral meghintve,rummal ízesített baracklekvárral tálaljuk.