Kezdőlap» Padlizsánról
kertbarátoknak
Padlizsánról kertbarátoknak.
A padlizsán
eredetéről,elterjedéséről, megnevezéséről, termesztéséről, egészségügyi
vonatkozásairól, az elkészítés módjáról összefoglalót szeretnék adni a
kertbarátoknak
az előadások, egyéb információk és a saját tapasztalatok alapján.
Miért
termesszük ezt a kelet Indiából származó növényt?
Mert fogyasztása egészséges és finom. Értékes tápanyagokat,
vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz. A Házi Patika kiemeli:
Csökkenti az összkoleszterin színtet, növeli a jótékony hatású HDL
koleszterin szintet. A fenolsavak megvédik a sejteket a szabad
gyököktől, így rákellenes hatású. A felhasználásáról: Sütve, párolva,
rántva, töltve, mártásnak, krémnek, köretnek nagyon finom. Ízét,
finomságát kiemeli a szegfűbors, a bazsalikom, a babérlevél, a
fokhagyma, a chili, a zsálya, a kapor egyéni ízesítési kombinációja.
Ha még nem
ismeri a padlizsánt:
Vásároljon a piacon az alábbiak figyelembevételével:
- A héja legyen fényes, ne legyen puha, barna foltos, sem gyűrött.
- A kocsánya legyen élénk zöld színű.
- A padlizsán legyen tömör. /Kis gyakorlattal a méretnek megfelelő
súlyút válasszunk.
Az így kiválasztottak frissek, érettek. Ez azért fontos, mert az
éretlenekben méreganyagok vannak, ami egyébként a burgonyafélékre
jellemző.
Tehát, ha jól vásároltunk, jó receptet találtunk és ízlett az étel,
kezdjük meg a felkészülést a termesztésre.
Termőhely
kiválasztása és előkészítése
A padlizsán meleg, fény és vízigényes, mélyen gyökerező növény.
Hasonlóan kell eljárni mint a paprika termesztésekor. Válasszuk a
kertünk napos meleg részét. Árnyékos helyen már a virág megjelenése is
bizonytalan. Kötődésre alig számíthatunk. Ne ültessük olyan helyre ahol
előző 2 évben paprika, paradicsom vagy padlizsán volt. Ne ültessük
burgonya közelébe. A talaj legyen tápanyagban gazdag, laza humuszos
szerkezetű, semleges kémhatású vagy kisé lúgos. Jó az érett komposzttal
kevert, ill. a frissen trágyázott morzsalékos talaj. Ha az érett
komposzt vagy trágya nem áll rendelkezésre, akkor ősszel legalább a
foszfor és a kálium kijuttatásával biztosítsuk a termesztés fontos
feltételét.
Palántanevelés.
A fűtetlen fólia alatti palántanevelésre is érvényes a
paprikával való hasonlatosság, de a padlizsán apaprikánál
melegigényesebb.
Vetés április első harmadában. A magok kelése 2 héten belűl várható, ha
a környezeti hőmérséklet meghaladja a nappal a 15 fokot , éjjel a 10
fokot.
Kelés után ritkítás 8-10 cm tőtávolságra, így biztosítjuk a gyökérzet
zavartalan fejlődését. Gyakori öntözés szükséges.
Kiültetés előtt a palántákat edzeni kell, nappal a fólia ajtó egyre
hosszab idei nyitvatartásával, végűl éjszaka is maradjon nyitva. A
kutya, a macska látogatásától is védjük meg a palántáinkat.
Kiültetés.
Az
előre elkészített, beöntözött ágyásokba történik nagy földlabdával a
gyökérzet megsértése nélkül. Sortávolság 60 cm, tőtávolság 40 cm. Az
ültetéskori mélység legyen azonos a neveléskori mélységgel, mert erre
külünösen érzékeny a növény.
A palántanevelési időpontok az ismertetett technológia mellett: Vetés
április 1-10, kelés április 15-25, edzés május 6-20,kiültetés
május 20-tól.
Ápolás.
Gyommentesítés, öntözés, tápanyagutánpótlás.
A növény az emberhez hasonlóan folyamatosan igényli a vizet és a
tápanyagot. Nem
szereti,
ha hideg vízzel locsolják, azt sem, ha levegőtől elzárják, a mély
vízben a víz alá nyomják, de azt sem, ha táplálék helyett csak vizet
adnak neki.
Folyamatos kis adagú öntözést kíván, amit a fejlődésével párhuzamosan,
a gyökerek erősödésekor, a virágkezdemények megjelenésétől növelni kell.
A tápanyag utánpótlást foszfor és kálium tartalmú műtrágyák
fejtrágyázásával vagy levéltrágyák kijuttatásával kell megoldani.
A
termésről.
Ha a termesztéshez minden feltételt biztosítottunk, erős gyökérzet,
szép egészséges
nagy levelek és sok virág képződik. A bokorképződések idején
szabályozni kell az
elágazások számát 3-4-re. Figyelni kell, hogy ne terheljük túl a
növényt, egyidőben 4-5 termés legyen rajta. Mivel késő őszig virágzik
és érik, legyen folyamatos a szedés és a figyelés. A képen egy
túterhelt, cserépbe ültetett padlizsántő látható.
A termés szedésére a vásárlási tanácsok érvényesek.
Betegség,
kártevők.
A botrítisz és a lisztharmat ritkán támadja meg. Kártevői a
burgonyabogarak és a levéltetvek.
Kedvenc saját
receptünk: Pirított padlizsán. Gyorsan készíthető és finom.
Hozzávalók
*6db közepes méretű padlizsán
*3db húsos paprika
*só és egyéb fűszerek ízlés szerint-bors, bazsalikom, fokhagyma, kapor.
*1/2 dl olaj
*tálaláskor: reszelt sajt tojásrántottával vagy tükörtojással, jól
harmonizál bármely húsfélével, nyáron
paradicsommal
Elkészítése
- A hámozott, négy felé
vágott padlizsánokat apró kockákra a paprikákat csíkokra vágjuk.
- A padlizsán kockákat 2 darabonként forró olajba helyezzük /lehetőleg
wookba/, ha szükséges még
csepegtetünk rá olajat. Pirulás és puhulás után sózzuk, ízlés szerint
fűszerezzük. A paprikát forró olajban megpirítjuk.
Tálalás
A padlizsán tetejére önjük a paprikát, mellékeljük a tojás vagy
húsféléket, megszórjuk reszelt sajttal, nyáron paradicsomot is adhatunk
hozzá.
Megjegyzés: a pirított padlizsán fagyasztva is tárolható,
paprika nélkül.
Feigenbaum Béla