A videó megtekintéséhez kattints a címre!
Mint kertbarát,
háztáji kistermelő és az egészséges életmód követője azt tapasztaltam, hogy a
környezetemben kevés gyümölcs és zöldség fogy. A szubjektív megítélést
igyekeztem biztosabb alapokra helyezni. Kézenfekvő volt a WHO általános ajánlásából kiindulni:
Kiegyensúlyozott energia-bevitel és leadás, az egészséges testtömeg
elérése és megtartása,
bőséges gyümölcs
és zöldség fogyasztás.
Napi étkezéshez javasolt: Fehérje: 10-15%. Össz. Zsír: 15-30%. Össz.
Szénhidrát: 55-75%
Koleszterin:<300mg/ nap. Só:
<5g/ nap. Gyümölcs, zöldség:>400g/ nap
Ekkor gondoltam arra,
hogy a 40dkg/nap/fő gyümölcs, zöldség fogyasztást, ha egyszerűen, amúgy kertbarátos módon sikerül megjeleníteni, akkor talán többen
követik az ajánlást.
Így született meg a BUDAFOKI KERTBARÁT TÁLCA
A képre kattintva megtekinthető a 2015 évi Terménybemutatón
szereplő Budafoki Kertbarát Tálca
A tálca inkább jelkép, nem a forma a
döntő. Az
egészséges felnőttek részére tartalmaz
fejenként és naponként minimum 40 dkg gyümölcsöt, zöldséget.
A bemutatón a tálcák, a gyümölcsök-zölségek a változatosságra
utalnak.
A napi összes táplálék bevitelre 1992-ben amerikai tudósok
megalkották
a Táplálékpiramist1
amelynek egy megjelenítési formája2 itt
látható.→
Az 1. /alsó/ tálcán a gabona alapú és nagy
szénhidrát tartalmú élelmiszerek,
a 2. tálcán a gyümölcsök, zöldségek. A 3. tálcán a tej, tejtermékek, húsok,
halak, a 4.
tálcán a zsírdús táplálékok, édességek találhatók
A gyümölcs zöldség jelentősége jól érzékelhető.
Ebből a 4 tálcából
emeltem ki a gyümölcsös-zöldségest., hogy a gyümölcs, zöldség
fogyasztást még inkább népszerűsíthessem a Budafoki
Kertbarát Tálca segítségével.
← E
témában találkoztam az Egészséges Táplálkozás Házával3
A tanulmány témája: „Hogyan kell egészségesen táplálkozni?
Hogyan válogassunk az
egészséges táplálkozás
számára javasolt élelmiszerekből.?”
„Az egészséges táplálkozás nélkülözhetetlen
eleme a rendszeres zöldség-
főzelék-gyümölcsfogyasztás.”
Ha
sikerült felkelteni az érdeklődést a kertbarátban, a tudatos vásárlóban azonnal
sok megválaszolandó kérdés merül fel. Ezek közül néhány:
·
Mit tartalmaznak a gyümölcsök, zöldségek, miért ilyen fontosak
a szervezet számára?
A gyümölcs, zöldség a mikro tápanyagok -vitaminok, ásványi
anyagok, rostok jelentős
forrása.
A
vitaminról mondta Szent Györgyi Albert:
„ A vitamin olyan
anyag, ami akkor okoz betegséget, ha nem esszük meg.”
A hazai gyümölcsök,zöldségek vitamintartalma táblázatosan
a
4.forrásban
található.
Itt láthatjuk a felnőttek napi
vitaminszükségletét is.
Az ásványanyag
hiányról jó összefoglalás olvasható Wikipédiában5
A vízoldékony
rostokat tartalmaz: az alma,a
citrusfélék, a legtöbb friss és aszalt gyümölcs, zöldségek, hüvelyesek.
Ezek a rostok a nagy folyadékmegkötő képességükkel
lassítják a cukorfelszívódását,
megkötik a koleszterin egy részét.
Az élelmi rostok csökkentik
az érelmeszesedést, a szív és érrendszeri megbetegedések
kockázatát, a székletet
rendben tartják.
A vízben oldhatatlan rostok akadályozzák a
vastagbéldaganatok kialakulását.
Normál étkezéssel a napi 40dkg gyümölcs fedezi a felnőttek napi 25-30g
rostszükségletét.
Csatlakozzunk a „Fogyassz naponta 3*3 féle gyümölcsöt, zöldséget!” programhoz8 .
Mindennap vigyük magunkkal a
kertbe a Budafoki
Kertbarát Tálcát és töltsük újra.
Megbízható helyről vásároljunk. A
kényszerérett gy-z tulajdonsága nem azonos a természetes
módon érlelttel.
Permetezés miatt legyünk gyanakvóak.
Köszönetet mondok a Forrás szerzőinek, hogy a
bemutatóm kivitelezésére inspiráltak.
A téma „ kertbarátos „ megközelítése talán az
érdeklődőt elvezeti a gyümölcs, zöldségfogyasztás
tudományos cikkeihez. S egy képzeletbeli polcon elhelyezi a Budafoki Kerbarát
Tálcát, hogy
mindennap megtöltse a család létszámához számított gyümölcs-zöldséggel.
Éljünk
egészségesen, a gyümölcs, zöldségfogyasztás mellet fontos a mozgás és
vízbevitel!
Frissítve: Feigenbaum Béla Ellenőrizte: Dr Szrés Zsuzsanna
Budapest 2021.01.27 Budafok-Tétény
Kertbarát Kör tagja Gyermekgyógyász. Háziorvos
Tekintse
meg honlapunkat:
https://www.kertbarat22.hu/index.html
Források A szövegben
azonosító számmal jelölve.
A linkkel nem jelölt források azonos szövegű cimkével (kereső szóval) elérhetőek.
1. Cimke: Táplálékpiramisokról
2.Cimke: Magyar Nemzeti Szívalapítvány Táplálékpiramisa
3.Cimke. Egészséges Táplálkozás Háza
-
6. Gyerekdal a gyümölcs, zöldségfogyasztásról https://www.youtube.com/watch?v=jGx_bGY2GfI
7. Cimke: Ehető virágok.
8.Fogyassz naponta 3*3 féle gyümölcsöt, zöldséget!-